Όταν το 1314 ο Jacques de Molay, τελευταίος Μέγας Μαγίστρος των Ιπποτών του Ναού (Ναΐτες) θα πεθάνει πάνω στην πυρά, λίγα λεπτά πριν το τέλος του θα φωνάξει πως μαζί του πεθαίνει το μυστικό του Ιερού Γκράαλ και θα καταραστεί τον βασιλιά της Γαλλίας μέχρι την δέκατη τρίτη γενεά. Αν και πιο πολύ παράδοση παρά ιστορία, ωστόσο τα ίχνη του Ιερού Δισκοπότηρου θα χαθούν από τότε, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, 13ος στην σειρά βασιλιάς της Γαλλίας από τότε, θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα.
Στα 200 περίπου χρόνια της ζωή του, το Τάγμα των Ναϊτών θα καταφέρει να εξαπλωθεί παντού, να οργανωθεί, να ιδρύσει φρούρια και έδρες στην Ευρώπη και στην Παλαιστίνη, να προσελκύσει χιλιάδες πιστούς, να κερδίσει την εύνοια του Πάπα και τέλος, να αποκτήσει μια υπερβολική, ίσως, οικονομική δύναμη και να ασχοληθεί με τις τραπεζικές δραστηριότητες. Οι οικονομικές δραστηριότητες και ο πλούτος που είχαν συσσωρεύσει θα είναι και η αιτία του τέλους τους, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ’ ο Ωραίος, ανήμπορος να ανταποκριθεί στα δάνεια που είχε λάβει από τους Ναΐτες, θα πείσει τον πάπα Κλήμη Ε’ να τους κατηγορήσει σαν αιρετικούς. Με μια συντονισμένη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, στις 13 Οκτωβρίου 1314 χιλιάδες Ναΐτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στον θάνατο, το Τάγμα θα διαλυθεί και η περιουσία του θα δημευτεί. Πολλά αγαθά θα περάσουν σε άλλα Τάγματα.
Η έδρα των Ναϊτών στην Ρώμη, βρίσκονταν ήδη από τον δέκατο αιώνα στην κορυφή του Αβεντίνου λόφου. Με το τέλος των Ναϊτών και την κατάσχεση της περιουσία τους, η έδρα θα περιέλθει στους Ιεροσολυμίτες. Στο ίδιο πανοραμικό σημείο που δεσπόζει στον Τίβερη και στην πόλη, το 1765 θα χτιστεί το Μέγα Ηγουμενείο της Ρώμης του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας. Ο καρδινάλιος Ρετζόνικο (Rezzonico), ανιψιός του Πάπα Κλήμη Η’ θα αναθέσει στον Τζοβάνι Μπατίστα Πιρανέζι την ανακατασκευή του παλαιού μοναστηριού-φρουρίου.
Το Μέγα Ηγουμενείο είναι η σημαντικότερη αντιπροσωπεία στον κόσμο του Τάγματος, έχοντας άμεση επαφή με την Αγία Έδρα και τον πάπα. Πνευματικό κέντρο της έδρας είναι ο ναός της Santa Maria del Priorato (Παναγία του Ηγουμενείου), σχεδιασμένος και αυτός από τον Πιρανέζι. Στο σύμπλεγμα, το οποίο αποτελείται από το κυρίως κτίριο, την εκκλησία και έναν υπέροχο κήπο, ισχύει η αρχή της ετεροδικίας, καθώς ταυτίζεται με την έδρα των πρεσβειών του Τάγματος των Ιπποτών τη Μάλτας στην Ιταλία και στο Βατικανό.
Η είσοδος στο κοινό απαγορεύεται, πλην οργανωμένων γκρουπ. Ο υπέροχος κήπος είναι γνωστότατος σε όλον τον κόσμο, καθώς εκεί υπάρχει η περίφημη στοά από δάφνες, στο βάθος της οποίας προβάλει ο θόλος του Αγίου Πέτρου. Αναλυτικά έχουμε μιλήσει σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο κήπος παρουσιάζει επίσης μια σειρά φυτών σε παρτέρια με γεωμετρικά σχέδια, πανύψηλα δέντρα όπως ένα υπεραιωνόβιο κέδρο του Λιβάνου με εντυπωσιακό ύψος και τέλος, μια εντυπωσιακή βεράντα με θέα στην Ρώμη. Σε μια γωνιά του κήπου υπάρχει ένα πηγάδι χτισμένο από τους Ναΐτες Ιππότες, η μόνη και μοναδική μαρτυρία που επέζησε από το πέρασμά τους.
Το Μέγα Ηγουμενείο βρίσκεται εδώ.
Leave A Comment