H υπαίθρια αγορά της Πόρτα Πορτέζε (mercato di Porta Portese) είναι ίσως η πιο διάσημη στην Ιταλία και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αλλοιωθεί κάπως, εν τούτοις παραμένει ένα κλασικό ραντεβού του κυριακάτικου πρωινού.
Παίρνει το όνομά της από την πύλη των Αυρηλιανών τειχών της παλιάς πόλης, την Porta Portese, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 17° αι. για να αντικαταστήσει την αρχαία ρωμαϊκή πύλη Portuensis. H πύλη Portuensis ονομάζονταν έτσι γιατί βρίσκονταν πλησίον του αρχαίου λιμανιού πάνω στην Τίβερη, το οποίο εξυπηρετούσε με εμπορεύματα όλη την πόλη. Από την παραφθορά του αρχαίου ονόματος προέρχεται το σημερινό όνομα.
Η υπαίθρια αγορά θα γεννηθεί σε μια φτωχή λαϊκή συνοικία της πόλης κατά τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ανθούσε η μαύρη αγορά και η ανταλλαγή ειδών πρώτης ανάγκης. Κατά το 1945 θα μεταφερθεί στην σημερινή της θέση, στο Τραστέβερε. Η αγορά της Πόρτα Πορτέζε έγινε παγκοσμίως γνωστή με την ταινία «κλέφτες ποδηλάτων», στην σκηνή που ο πρωταγωνιστής ψάχνει μάταια, μαζί με τον μικρό του γιό, το ποδήλατο που του κλάπηκε.
Η αγορά, ξεκινώντας από την πύλη, αναπτύσσεται για περίπου ενάμιση χιλιόμετρο στην ομώνυμη οδό και έχει διάφορες διακλαδώσεις. Τα εμπορεύματα βρίσκονται πάνω σε μπάγκους. Στην Πόρτα Πορτέζε δεν θα πάει κάποιος για το προϊόν μάρκας αλλά για να αγοράσει κάτι φτηνό ή δυσεύρετο, κάνοντας παζάρι. Ρουχισμό με λίγα ευρώ, φτηνά παπούτσια και μπουφάν αλλά και παλιούς δίσκους, γραμματόσημα, ποδήλατα, παλιά περιοδικά, παλιά ραδιόφωνα, κορνίζες, έπιπλα, κράνη για μηχανές, στρατιωτικό ρουχισμό, ανταλλακτικά, αλλά και ζεστά σάντουιτς με πορκέτα και λουκάνικο. Είδη καινούργια και μεταχειρισμένα. Πριν λίγα χρόνια διαθέτονταν και κλεμμένα προϊόντα, όπως φωτογραφικές μηχανές, ραδιοκασετόφωνα αυτοκινήτων κ.α. Μολονότι η αστυνομική παρουσία είναι αρκετά αισθητή, ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να συναντήσει παπατζήδες ή να γίνει δυστυχώς θύμα κάποιου πορτοφολά (ειδικά αν είναι τουρίστας ή απρόσεκτος).
Ωστόσο, με την πάροδο των ετών ο χαρακτήρας της αγοράς άλλαξε και είναι πάντα πιο δύσκολο να βρει κανείς ένα αντικείμενο πραγματικά ενδιαφέρον ή σπάνιο. Η εισβολή των κινέζικων προϊόντων είναι τρομακτικά μαζική πλέον.
Leave A Comment