Σύμφωνα με την ρωμαϊκή μυθολογία, η Ταρπηία ήταν η κόρη του Σπούριου Ταρπήιου, διοικητή και φύλακα του φρουρίου στην κορυφή του Καπιτωλίου (arx capitolina). Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ρώμης από τα Σαβίνους, η Ταρπηία θα προτείνει στους τελευταίους να προδώσει την Ρώμη, ανοίγοντας την πύλη του φρουρίου, ζητώντας σαν αντάλλαγμα ό,τι φορούσαν στο αριστερό τους χέρι (τα χρυσά βραχιόλια και δαχτυλίδια). Οι Σαβίνοι θα αθετήσουν τον λόγο τους, και θα την σκοτώσουν με τις ασπίδες τους, που έφεραν επίσης στο αριστερό τους χέρι και θα πετάξουν το σώμα της από τον βράχο, που βρίσκονταν στην νότια πλευρά του Καπιτωλίου. Από τότε ο βράχος θα πάρει το όνομά της.
Οι Ρωμαίοι, ταυτίζοντας τον βράχο με την προδοσία, θα επιφυλάξουν στους προδότες και στους αυτουργούς εγκλημάτων κατά του κράτους την ίδια μοίρα, καταδικάζοντάς τους στην ρίψη από τον βράχο. Μια τέτοια καταδίκη ήταν χειρότερη από το θάνατο γιατί το όνομα των καταδικασμένων έφερε για πάντα το στίγμα της προδοσίας και της ατίμωσης. Επίσης η καταδίκη είχε και συμβολικό χαρακτήρα, παρομοιάζοντας την ρίψη από τον βράχο σαν αποβολή από το Ούρμπε.
Στην Ρώμη συχνά η ιστορία μπλέκεται, χάνεται στους αιώνες και ξαναεμφανίζεται. Ύστερα από την πάροδο αιώνων από το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στα πόδια του Ταρπήιου Βράχου θα εκτελούνται οι θανατικές καταδίκες, τουλάχιστον μέχρι το 1550, ενώ πηγές αναφέρουν εκτελέσεις προ του 1300. Κοντά στο σημείο των εκτελέσεων, ένας ευγενής θα καταβάλει τα έξοδα για να στηθεί μια εικόνα της Παναγίας προς χάρη των μελλοθανάτων. Λίγα χρόνια αργότερα θα χτιστεί και μια εκκλησία, η Santa Maria della Consolazione (Παναγία η Παρηγορήτρια), με σκοπό να παρηγορεί τους καταδικασμένους την νύχτα πριν την εκτέλεσή τους. Στο εσωτερικό υπάρχουν εικόνες και έργα του 16ου αιώνα καθώς και μια εικόνα της Παναγίας του 1658, γνωστή σαν Consolatrix Afflictorum (Παρηγορήτρια των βασανισμένων), τοποθετημένη εις μνήμη της σωτηρίας της πόλης από μια επιδημία λοιμώδους νόσου.
Ο ανηφορικός δρόμος δίπλα στην εκκλησία και στα πόδια του βράχου, θα οδηγήσει τον επισκέπτη στην πλατεία του Καπιτωλίου, χαρίζοντας κατά την ανάβαση μια έξοχη θέα της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Leave A Comment