Μια από τις πολλές μοναδικότητες της Ρώμης είναι αυτή της πόλης με τους περισσότερους αρχαίους οβελίσκους.
Υπάρχουν στον κόσμο 29 γνωστοί αιγυπτιακοί οβελίσκοι, από τους οποίους 15 βρίσκονται στην Ιταλία και 10 από αυτούς βρίσκονται στη Ρώμη. Ουσιαστικά, σήμερα στη Ρώμη υπάρχουν πιο πολλοί αιγυπτιακοί οβελίσκοι απ’όσους υπάρχουν στην Αίγυπτο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι τρεις που κατασκευάστηκαν κατά την ρωμαϊκή εποχή στην Αίγυπτο ή στα πρότυπα των αιγυπτιακών οβελίσκων.
Άλλοι πέντε σύγχρονοι οβελίσκοι (από τον 18° αιώνα και μετά) θα ανεβάσουν το συνολικό αριθμό τους σε 18.
Μια τελευταία μοναδικότητα της Ρώμης είναι πως μόνο εδώ μπορούμε να σταθούμε σε ένα σημείο και να δούμε τρεις οβελίσκους ταυτόχρονα (κόκκινο αστέρι στον χάρτη).
Ενώ για τους αρχαίους Αιγύπτιους οι οβελίσκοι συμβόλιζαν τον θεό Ήλιο-Ρα, για τους Ρωμαίους θα μεταβληθούν σε σύμβολα δύναμης και ισχύος. Στη Ρώμη θα τοποθετηθούν συχνότατα στον εύριπο (κεντρική νησίδα) των ιπποδρόμων, σε μαυσωλεία, σε ναούς ή σε κήπους, ως και σαν γνώμονες σε τεράστια ηλιακά ρολόγια. Σίγουρα η αρχική τους θέση δεν ήταν ποτέ εκεί που θα τους δούμε σήμερα.
Με την πτώση της αυτοκρατορίας σχεδόν όλοι οι αιγυπτιακοί οβελίσκοι θα γκρεμιστούν με βίαιο τρόπο. Αν και οι καταστροφές των αιγυπτιακών οβελίσκων σχετίζονται και με τις επιδρομές των βαρβάρων, ωστόσο στην συντριπτική πλειοψηφία οφείλονται στο θρησκευτικό μένος, ειδικά στα χρόνια πριν την πρώτη χιλιετηρίδα, καθώς θεωρούνταν παγανιστικά σύμβολα. Όλοι οι κατεδαφισμένοι οβελίσκοι παρουσιάζουν σημάδια φωτιάς. Το γκρέμισμα ενός οβελίσκου δεν γίνονταν με «εξεζητημένες» τεχνικές ή συστήματα τροχαλιών, απλώς έκαιγαν ξύλα στην βάση για μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να θρυμματιστεί η γρανιτένια βάση, με αποτέλεσμα την πτώση όλου του οβελίσκου.
Από τον 16° αιώνα και μετά αρχίζουν να αναστηλώνονται από τους πάπες και να τοποθετούνται σε καίρια ή συμβολικά σημεία, συμβολίζοντας πλέον τη δύναμη της Εκκλησίας. Στην κορυφή τους τοποθετούνται χριστιανικά σύμβολα τα οποία δεν λειτουργούν μόνο σαν μαρτυρία της χριστιανικής πίστης: Γνωρίζοντας πως στην αρχαιότητα οι οβελίσκοι είχαν στηθεί από παγανιστές, ο σταυρός στην κορυφή λειτουργούσε σαν εξαγνιστικό σύμβολο και σαν αποτρεπτικό του Κακού. Μάλιστα, η αναστήλωση συνοδεύονταν με εξορκισμούς, ενώ οι οβελίσκοι λιβανίζονταν και ραντίζονταν με αγιασμό.
Για ευνόητους λόγους δεν θα σταθούμε στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορία του κάθε αρχαίου οβελίσκου, μπορείτε να βρείτε κάποια στοιχεία εδώ. Αρκεί να γνωρίζουμε πως ο υψηλότερος είναι αυτός του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό.
Μια διαδρομή ανάμεσα σε οβελίσκους.
Είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει τους 13 αρχαίους οβελίσκους της Ρώμης, θα έπρεπε να…οργώσουμε όλη την πόλη. Ωστόσο, σε μια σχετική μικρή διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων μπορούμε να συναντήσουμε 7 από αυτούς. Είναι μια διαδρομή που περνάει από γνωστά και όμορφα σημεία της πόλης και προσπαθεί να συμπεριλάβει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, προσφέροντας ένα πυκνό μιξ από αξιοθέατα και must see.
Οι οβελίσκοι σημειώνονται με το χαρακτηριστικό εικονίδιο ενώ τα αξιοθέατα με πράσινο σύμβολο.
Leave A Comment