Πάνω στη via della Magliana, μια οδική αρτηρία με έντονη κίνηση στη συνοικία Portuense, βρίσκεται μισοκρυμμένη ανάμεσα στις πολυκατοικίες η εκκλησούλα της Santa Passera.
Για αιώνες η περιοχή ήταν εξοχή και η εκκλησία βρίσκονταν πάνω στο χωματόδρομο που οδηγούσε στη πόλη, δίπλα στον Τίβερη και στο ύψος της βασιλικής του Αγίου Παύλου εκτός των Τειχών, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Τίβερη. Ο δρόμος υπήρχε από την ρωμαϊκή εποχή, ήταν η άλλοτε via Portuensis που οδηγούσε στο λιμάνι της Ρώμης και αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την επιλογή της τοποθεσίας για τη κατασκευή της εκκλησίας.
Ιστορία
Στην αρχαία Ρώμη απαγορεύονταν η ταφή των νεκρών στο εσωτερικό της πόλης και τα διάφορα νεκροταφεία και μαυσωλεία αναπτύσσονταν κατά μήκος των δημόσιων δρόμων ή πλησίον αυτών. Έτσι, εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία, κατά τον 2°-3° αιώνα κατασκευάστηκε στην άκρη της via Portuensis ένα μαυσωλείο. Θα περάσουν περίπου 100 χρόνια και μάλλον το 407 μ.Χ. θα φτάσουν στη Ρώμη δύο μοναχοί από την Αλεξάνδρεια, οι οποίοι μετέφεραν από εκεί τα λείψανα δύο μαρτύρων που είχαν αποκεφαλιστεί κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Οι δύο μάρτυρες ήταν οι Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης. Οι δύο μοναχοί θα φιλοξενηθούν αρχικά στο σπίτι της Θεοδώρας, μιας πλούσιας ρωμαίας δέσποινας στο Τραστέβερε. Η Θεοδώρα θα δει σε όνειρο τους δυο μάρτυρες να της ζητούν να ταφούν στο οικόπεδο που κατείχε δίπλα στον Τίβερη, ακριβώς δίπλα στο ρωμαϊκό μαυσωλείο, όπου υπήρχε ένας ιδιόκτητος ναΐσκος αφιερωμένος στην αγία Πραξίδη.
Έτσι, αρχικά θα κατασκευαστεί μια κρύπτη, 100 περίπου χρόνια αργότερα θα κατασκευαστεί από πάνω της ένα προσευχητήριο και στη συνέχεια – κατά τον 8° αιώνα – το εφαπτόμενο μαυσωλείο θα μετατραπεί σε χριστιανικό ναό. Αυτός που βλέπουμε σήμερα είναι ο ναός του 8ου αιώνα, με κάποιες όμως προσθήκες που έγιναν κατά τον 13ο αιώνα.
Ένα σχέδιο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τα διαδοχικά επίπεδα:
Mια ανύπαρκτη αγία
Τι σχέση έχει με αυτή την ιστορία η Αγία Πάσερα και γιατί ο ναός είναι αφιερωμένος σε αυτή την άγνωστη αγία; Απλά…δεν υπάρχει αυτή η αγία, είναι προϊόν φαντασίας ή μάλλον προϊόν παραφθοράς ονόματος: O άγιος Κύρος ονομάζονταν αρχικά Abba Ciro (πατήρ Κύρος) αλλά με την πάροδο των αιώνων μεταβλήθηκε σε Abbaciro, Appaciro, Appacero, Pacero, Pacera και στο τέλος Passera (ήδη από το 1317).
Επίσκεψη
Θα ξεκινήσουμε από τα χαμηλότερα επίπεδα. Στο πλευρό του συμπλέγματος μια πόρτα κλείνει την πρόσβαση στο μεσαιωνικό προσευχητήριο. Μπαίνοντας, μια πέτρινη παλιά σκάλα οδηγεί σε ένα σκοτεινό περιβάλλον ενώ ο αέρας γίνεται υγρός και βαρύς. Όταν ο φύλακας ανάψει το φως θα δούμε μια κύρια, εντελώς γυμνή αίθουσα, μαζί άλλους 3 χώρους που περιέχουν θραύσματα από ρωμαϊκές κατασκευές.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας
Είναι καιρός να ανεβούμε στην επιφάνεια και να επισκεφτούμε την εκκλησία.
Μια διπλή σκάλα οδηγεί σε ένα μικρό προαύλιο με διάφορα ρωμαϊκά απομεινάρια. Ο αλλοιωμένος από το χρόνο εξωτερικός τοίχος της εκκλησίας και ειδικά η τύπος της τοιχοποιίας προδίδουν την ηλικία του δομήματος, αρχικά μαυσωλείου. Ένα πρόσφατο βαρύ σιδερένιο κιγκλίδωμα προστατεύει το εσωτερικό από βανδαλισμούς και κλοπές που σημειώθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια.
Το εσωτερικό είναι εντελώς γυμνό και αυτό μας κάνει να εστιάσουμε τη προσοχή μας στις τοιχογραφίες της κόγχης. Είναι του 8ου, 11ου και 13ου αιώνα. Όλες οι υπόλοιπες τοιχογραφίες στους πλευρικούς τοίχους έχουν χαθεί.
Εδώ τελειώνει η επίσκεψή μας στην Αγία Πάσερα. Αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό είναι ένα μικρό κόσμημα και μια νησίδα γαλήνης στο κυκλοφοριακό χάος και τις πολυκατοικίες που την περικυκλώνουν. Κατάφερε να φτάσει στις μέρες μας, επιζώντας για 1800 χρόνια, έλκοντας με συνέχεια και χωρίς διακοπές τους προσκυνητές σαν ταφικό μνημείο, προσευχητήριο και εκκλησία.
Συνήθως ανοίγει την Κυριακή στις 10.30 για την λειτουργία.
Η Santa Passera βρίσκεται εδώ.
* * *
Leave A Comment