Ανεβαίνοντας στο Τζανίκολο από την πλευρά του Βατικανού, ακριβώς δίπλα στο νοσοκομείο παίδων «Bambin Gesù», θα δούμε μια σκάλα που οδηγεί σε μια εκκλησία. Φαίνεται κάπως ανώνυμη και καθώς ο σκοπός μας είναι να φτάσουμε στην κορυφή του Τζανίκολο, ίσως κρίνουμε πως δεν αξίζει τον κόπο να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Αντίθετα, αξίζει μια στάση, η εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου κρύβει κάποιους θησαυρούς.
Αν τύχουμε από Κυριακή, εν ώρα λειτουργίας, θα νιώσουμε επίσης και κάποια έκπληξη γιατί θα την ακούσουμε…στα αμερικάνικα! Αυτό γιατί ο ναός και το διπλανό μοναστήρι φιλοξενούν από κάποιες δεκαετίες τους Franciscan Friars of the Atonement, μια συνέλευση φραγκισκανών που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη τον 19° αιώνα. Παράλληλα, ο ναός και το μοναστήρι ανήκουν και στο Τάγμα του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ. Όλος ο χώρος ανήκει στο Βατικανό και το εσωτερικό του υπόκειται σε εξωεδαφικό καθεστώς.
Όλα ξεκίνησαν με την οικοδόμηση ενός ερημητηρίου το 1419, αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Ιερώνυμο, που λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε σε ναό. Το διπλανό μοναστήρι με τον εσωτερικό κήπο είναι και αυτό του 15ου αιώνα.
Η τοποθεσία, σχεδόν στη κορυφή του λόγου, είναι πολύ σαγηνευτική και πανοραμική. Έγινε ευρέως γνωστή γιατί εδώ κατέφυγε την τελευταία περίοδο της ζωής του μέχρι τον θάνατο, ο γνωστός ποιητής Τορκουάτο Τάσσο, δημιουργός του έπους «Απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ». Είχε φτάσει από την Νάπολη μετά από υπόσχεση του Κλήμη Η’ για να στεφτεί ως ποιητής, όπως αιώνες πριν είχε στεφτεί ο Πετράρχης. Η αναγνώριση όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο ποιητής πέθανε πριν, στις 25 Απριλίου 1595. Για αυτό τον λόγο, ο Άγιος Ονούφριος έγινε συχνή στάση καλλιτεχνών και συγγραφέων που επισκέπτονταν τη Ρώμη, για αποτίμηση φόρου τιμής στον ποιητή. Ανάμεσά τους και ο Γκαίτε.
Στο μοναστήρι και στο ναό εργάστηκαν οι Domenichino, Pinturicchio, Baldassarre Peruzzi, Antoniazzo Romano και ο Cavalier d’Arpino, για να σταθούμε στους γνωστότερους.
Ας το επισκεφτούμε.
Θα επιστρέψουμε προς ττην είσοδο και θα κατευθυνθούμε προς την είσοδο του ναού.
* * *
Leave A Comment